Minefelt i Bosnia. Foto: <a href="https://pixabay.com/users/geraldsimon00-80451/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=203740">Gerald Simon</a> fra <a href="https://pixabay.com//?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=203740">Pixabay</a>Minefelt i Bosnia. Foto: Gerald Simon fra Pixabay

Finland følger etter de baltiske statene og Polen ved å trekke seg fra Ottawa-konvensjonen. Norge synes det er «beklagelig». NATO har ingen innvendinger.

Beslutningen fra Helsinki kom 1. april, men er dessverre ingen spøk. Ifølge det finske forsvarsdepartementet er antipersonellminer «velegnet for finsk forsvar» blant annet fordi de er enkle å bruke for finske vernepliktige.

Fem NATO-stater underminerer konvensjonen

Minekonvensjonen fra 1997 forbyr produksjon, lagring, videresending og bruk av antipersonellminer. Slike miner rammer mennesker og dyr vilkårlig. De lemlester eller dreper tusentalls av barn og sivile i mange tiår etter at krigshandlingene er over. I blant annet Laos, Kambodsja, Bosnia og Serbia foregår det fremdeles opprydding av udetonerte landminer. Ukraina er også pepret med slik miner.

Norge var sammen med internasjonale Røde Kors pådriver for traktaten som 165 land siden har slutta seg til. Den internasjonale landminekampanjen (ICBL) ved Jody Williams ble tildelt Nobels samme år som avtalen ble ferdigforhandlet i Oslo.

NATO påstår at alliansen «aktivt bidrar til effektiv og etterprøvbar rustningskjontroll, nedrustning og ikke-spredning» både gjennom NATO og alliansens egne medlemsland. Alle de fem landa som nå bokstavelig talt underminerer minekonvensjonen, er NATO-medlemmer. USA har aldri ratifisert konvensjonen.

Nord-europeiske verstinger

I Norge ivrer mange for en såkalt nordisk forsvarsallianse innenfor rammene av NATO som et alternativ til avhengighet av USA. En slik allianse blir påstått å være mer demokratisk og i tråd med norske interesser. Så viser det seg at det nettopp er nordiske nabostater som går lengst i å skrote begrensninger på de mest inhumane våpensystemene. Verken Finland eller Sverige utelukker utstasjonering av atomvåpen på eget territorium.

Ideen om denne «nordiske alliansen» er allerede utvida til å omfatte Baltikum, Polen, Tyskland og Storbritannia. Disse tre landa er europeiske stormtropper i opprustningssammenheng.

Utenriksminister Espen Barth EIde sier i en ordknapp uttalelse 2. april at det er «beklagelig» at Finland trekker seg fra minekonvensjonen. Han tar det med andre ord til etterretning, uten å varsle noe som helst press på Finland fra norsk side eller i NATO-regi.

Så da er det bare å vente på at også NATO og Barth Eide omfavner antipersonellminer som «velegnete» defensive våpen. Ved å så frykt i befolkningen og skru opp krigsretorikken enda et hakk, er det lett å snu 180 grader i politikken. Det er bare et par år siden Finland kontant avviste enhver mulighet for utplassering av atomvåpen på finsk jord dersom landet ble NATO-medlem.

  • Les mer om FNs mineaksjonstjeneste UNMAS

Artikkelen er opprinnelig publisert på stoppnato.no

Kontakt og informasjon

Ansvarlig utgiver er KPML Media
© Der hvor ikke annet er angitt, kan innholdet på våre sider republiseres etter denne lisensen CC BY-NC-SA 4.0

For abonnement på tidsskriftet, skriv til abonnement@revolusjon.no | For redaksjonelle henvendelser | Andre henvendelser: revolusjon@revolusjon.no

 

Kommunistisk plattform KPML

kpml150Revolusjon er talerør for Kommunistisk plattform – marxist-leninistene (KPML).

Signerte artikler står for forfatterens regning og representerer ikke nødvendigvis organisasjonen sitt syn.