Oversiktsbilde over satelittstatsjonen på Svalbard (2011). Foto: Bjoertvedt - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16824864Oversiktsbilde over satelittstasjonen på Svalbard (2011). Foto: Bjoertvedt - Own work, CC BY-SA 3.0

Data lastet ned fra satelitter på Svalbard brukes for å avsløre russiske forstyrrelser av GPS-signaler i Ukraina-krigen. Dette til tross for at Svalbardtraktaten har et absolutt forbud mot å benytte øygruppen i krigføring.

Jeg offentliggjør nå en av flere artikler som jeg skrev for NRK som ble stoppet fra redaktørhold. Hvorfor denne artikkelen ble stoppet ble det brukt mange rare argumenter for. Mitt klare inntrykk likevel var at hovedårsaken var at innholdet i artikkelen kunne bli oppfattet som for politisk kontroversielt.
Bård Wormdahl, tidligere NRK-journalist.

 

HawkEye 360-satellittene sporer alle typer radiosignaler nær jorda. På den måten kan satellittene finne kilder til forstyrrelser av GPS-signaler. GPS-signaler er både det militære og sivile samfunnet i dag helt avhengig av.

Satellittene laster ned data på Svalbard før de i fiber sendes til selskapets hovedkontor i Virginia, USA. Dette blir bekreftet i en epost fra selskapet som eier satellittstasjonen på Svalbard, KSAT, og på KSATs nettsider av direktør Lorin Metzger:

- KSAT har vært veldig viktig for våre behov ved at de tre avsatte antennene på Svalbard har kunnet tilfredstille våre krav til nedlasting.
 

I USA er dataene analysert ved bruk av algoritmer og kunstig intelligens. Fra november til februar oppdaget satellittene ved hjelp av radiobølger kontinuerlig og stadig kraftigere jamming av GPS-signaler fra steder i konfliktsonen i Ukraina. Dette gjaldt også for sikkerhetssonen for kjernekraftverket i Tsjernobyl.

Satellittselskapet mener jammingen ved Tsjernobyl klart viser Russlands samkjøring av elektronisk krigføring med annen krigføring. Selskapet gjorde også undersøkelser som viste at droner ble jammet.
 
Ledelsen i satellittselskapet HawkEye 360 er helt åpen på at de fortsetter overvåkningen av jammingen med sine satelitter.
 
– Vi fortsetter å samle inn slike data og andre data i hele Øst-Europa, sier direktør John Serafini til SpaceNews.
 
satelittkrigen omslag smallBoka Satelittkrigen utkom i 2011.Selskapet har nylig offentliggjort en kontrakt med amerikansk etterretning om leveranser av slike data.
 
Svalbardtraktatens artikkel ni sier i den norske språkversjonen at øygruppen aldri må benyttes i krigsøyemed, eller for "warlike purposes", i den engelske versjonen.
 

Det har vært flere runder i Stortinget om Norge overholder denne forpliktelsen eller ikke på grunn av satelllittvirksomheten.

Talskvinne for det russiske utenriksdepartementet Maria Zakharova har kritisert norsk Svalbard-politikk gjentatte ganger. Zakharova mener at Svalsat er en del av en hemmelig norsk militaring av Svalbard.

Amerikansk etterretning tok før Ukraina-krigen kontakt med en rekke kommersielle satellittselskaper for å være bedre forberedt på en storkrig, deriblant det amerikanske selskapet Hawkeye 360.

Andre private satellittselskap var Planet, BlackSky, Capella og Maxar. Maxar er kjent for sine leveranser til media under krigen, men også for eksklusivt salg til vestlige land og militære av bilder med størst oppløsning.

Maxar har seks satellitter med tillatelse til å laste ned data på Svalbard, ifølge NKOM. Den mest avanserte, Worldview Legion, tar bilder fra verdensrommet med en oppløsning på under 30 centimeter.

I følge NKOM har har også det amerikanske selskapet Cappela tillatelse til å laste ned data på Svalbard, og som altså amerikansk etterretning også ville bruke i Ukraina.

Capella har flere kontrakter med ulike deler av det amerikanske forsvaret, blant annet det amerikanske luftforsvaret og den amerikanske marinen.

Capella har tillatelser for å bruke Svalsat for seks av sine satellitter, opplyser NKOM.

Amerikansk etterretning sørget for at de kommersielle satellittselskapene begynte å levere data fra sine satellitter til Ukraina, amerikanske styrker i Europa og Nato, ifølge amerikansk etterretning.

Biden-administrasjonen ba de kommersielle selskapene «raskt skaffe til veie» bilder av hva Russland holdt på med, men ikke bare bilder.

Direktør David Gauthier i NGA, en av de amerikanske etterretningsorganisasjonene, er klar på at det handlet om å gi redskaper for ukrainsk krigføring.

– Vi snakket med selskaper som Hawkeye 360, og forstod at det var produkter med tilleggsverdi som på en eller annen måtte komme fram til dem som gjennomfører denne kampen, sier Gauthier til BreakingDefense.com.

Svalbardtraktens artikkel ni betyr at det er forbud mot å bruke Svalbard til krigføring
 

Professor Geir Ulstein ved Universitetet i Oslo bekrefter at Svalbardtraktens artikkel ni betyr at det er forbud mot å bruke Svalbard til krigføring. Dette forbudet gjelder alle land som har skrevet under avtalen, også Norge.

Han sier at da traktaten ble inngått i 1920, var det nok krigføring på Svalbard man hadde i tankene. Han mener likevel spørsmålet kan reises om det også er et forbud mot å bruke installasjoner på Svalbard som ledd i krigføring andre steder.

–Men jeg synes det er vanskelig å se at bruk av Svalbard-installasjoner som både kan brukes til sivile og militære formål, enten det er værdata, satellittbilder eller registrering av jamming av GPS-signaler, går inn under forbudet mot krigføring, sier Geir Ulfstein.

Professor Arild Moe ved Fritjof Nansens Institutt poengterer at spørsmålet om brudd på Svalbardtrakten på grunn av virksomheten er sensitivt for Norge.

Moe hevder virksomheten kan være i strid med norsk forskrift for å unngå brudd på Svalbardtraktaten. Forskriften sier at det er forbudt å ta ned data spesielt for militære formål.

–Om det faktisk er det i det konkrete tilfellet, avhenger av en nærmere definisjon av militære formål, i følge Moe.

Det er Kongsberg Satellite Services, KSAT, som eier og driver SvalSat. Kommunikasjonsansvarlig i KSAT Nina Soleng bekrefter at HawkEye 360 bruker Svalsat.

I en e-post skriver Nina Soleng at operasjonen på Svalbard er underlagt kontroll av norske myndigheter, og at selskapet følger de pålegg de får.

Tilsynsmyndigheten for nedlasting av satellittdata på Svalbard er Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, NKOM. Men avdelingsdirektør John-Eivind Velure i NKOM mener spørsmål i forhold til Svalbardtraktaten er utenfor NKOMs område.

NKOM viser til Utenriksdepartementet. Utenriksdepartementet er gjort kjent med hovedinnholdet i denne saken.

Talsperson for Utenriksdepartementet Mathias Rongved sier SvalSat kun kan kommunisere med satellitter som det er gitt tillatelse for av NKOM etter jordforskriftens bestemmelser. Bestemmelsene i forskriften skal ivareta Norges folkerettslige forpliktelser.

– Det kan ikke utelukkes at data fra satelitter som leses ned på Svalbard, og som er kommersielt tilgjengelig, også benyttes i militære analyser og operasjoner. Dette vil i så fall ikke være brudd på Svalbardtraktaten, sier talsperson Mathias Rongved.

Bård Wormdahl er tidligere journalist i NRK. Han har utgitt bøkene Satelittkrigen, Spionbasen og Spionkrigen. Alle handler om amerikansk etterretningsvirksomhet på norsk jord, inkludert Svalbard.

Kontakt og informasjon

Ansvarlig utgiver er KPML Media
© Der hvor ikke annet er angitt, kan innholdet på våre sider republiseres etter denne lisensen CC BY-NC-SA 4.0

For abonnement på tidsskriftet, skriv til abonnement@revolusjon.no | For redaksjonelle henvendelser | Andre henvendelser: revolusjon@revolusjon.no

 

Kommunistisk plattform KPML

kpml150Revolusjon er talerør for Kommunistisk plattform – marxist-leninistene (KPML).

Signerte artikler står for forfatterens regning og representerer ikke nødvendigvis organisasjonen sitt syn.