Rødt-leder Turid Thommasen er på en to ukers tur i Afghanistan «for å få mer kunnskap om hvordan krigen i Afghanistan påvirker samfunnet der». I reisa inngår også besøk hos de norske okkupantstyrkene.
For to år sida gjorde Erling Folkvord det samme, denne gangen er det altså partilederen sjøl som har vært på tur.
Vi tviler ikke på at Rødt i og for seg mener det godt, og kanskje tror at de ved å komme i nærkontakt og «dialog» med de norske okkupanttroppene både kan gjøre et PR-stunt i norske media og få større gjennomslag for kravet om at styrkene må ut og nødhjelp inn.
Denne naiviteten bekrefter at Rødt er blitt et småborgerlig parti som tror at norsk imperialisme kan tøyles gjennom «fornuft» og dialog. Verre er det at sjølve besøket, med eller uten kritiske spørsmål til okkupantene, i seg sjøl er en «embedded» operasjon på ISAFs nåde som reint faktisk legitimerer okkupantene, i særdeleshet de norske.
Et besøk som går ut på å reise rundt i okkupantkontrollert område uten samband og samforståelse med motstandsbevegelsen – Taliban eller andre – bidrar ikke til annet enn å skjønnmale okkupasjonen. Turid Thommasens egen blogg fra reisa taler for seg:
Dag 3: På besøk hos de norske troppene
På grunn av et rakettangrep mot flyplassen i Mazar-e Sharif, dit vi skulle, måtte vi utsette reisen vår en dag. Flyet som settes opp til Mazar-e Sharif går egentlig hver annen dag. I og med at flyet vi egentlig skulle ta i går blei kansellert tok vi et fly utenom rute.
Flyplassen i Mazar–e Sharif har en del sivilt og en del militært. Per Gunnar og jeg landa på den sivile delen og startet jakten på en drosje for å komme oss til basen hvor vi skulle møte Knut Eide, oberstløytnant.
Nordmennene vi skulle møte har travle dager, og det var sikkert en stor strek i regninga at vi blei så forsinka som vi blei, men de lot seg ikke merke med det i det hele tatt. Det var lagt opp til et 4-5 timers løp – og det blei gjennomført.
7 personer hadde satt av tid til oss, de snakket om alt fra geopolitiske temaer, bistand, anestesiprosjekt til hvordan påvirke folks hjerter og hode gjennom psykologiske operasjoner. Vi fikk gode og grundige presentasjoner. Det var også satt av tid til en liten omvisning.
Vi var ikke kommet til basen for å diskutere, vi var der for å høre, spørre og samle kunnskap om hvordan man tenker som militær. Kan hende var de som skulle legge fram stoffet mer spent på hvordan vi ville oppføre oss? De er jo like klar over Rødt sine standpunkt til denne krigen som det jeg er.
Flere kvinner
Det er ca. 100 nordmenn i basen, og jeg talte 8 kvinner. Jeg fikk ikke det eksakte tallet, men det er iallefall ikke et stort antall hunkjønn. Knut Eide ønsket seg flere kvinner, og jeg tenkte at jeg ikke ønsker noen soldater der – men skjønner at det vil være et pluss for det lille samfunnet hvis kjønnsbalansen hadde vært bedre.{jcomments on}