Ovasjonene fra presse- og politikerkorpset vil ingen ende ta. Jens Stoltenberg er klar til strid igjen – nå som finansminister med særlig omtanke for krigsbevilgningene.
Mannen som bærer et hovedansvar for bombing av Libya og for gjennom ti år å ha fylt de ukrainske steppene med likposer, hylles som en helt av hele det politiske etablissementet. Deprimerte Ap-folk feller gledestårer og øyner håp om at de kan avverge et dundrende valgnederlag til høsten. Også de politiske «hovedmotstanderne» Høyre og Frp synes det er hyggelig at Jens er tilbake. De forventer at det blir mer opprustning og mer nyliberal EU-skikk på økonomien når den lattermilde, men provinsielle, bondetampen fra Hedmark må finne seg et annet fjøs.
De blir neppe skuffa. Noen vil huske at det var statsminister Stoltenberg som tvang gjennom pensjonsreformen tidlig på 2000-tallet, før han seinere gjøv løs på sjukelønnsordninga. Han lyktes med det første, men ble tvunget på retrett av en innbitt LO-leder Gerd-Liv Valla i sjukelønnsspørsmålet. I begge sakene var – og er – Finansdepartementet sterkt involvert. I dag kjører NHO igjen offensivt mot pensjon, AFP og sjukelønn og kan trolig se fram til mer «trepartssamarbeid» i stoltenbergsk regi.
Den tidligere NATO-sjefen vil utvilsomt stå ved sine ord om at «våpen er veien til fred». Før han i fjor overlot posten som generalsekretær til Mark Rutte, kunne Stoltenberg skryte av at USA's allierte har økt sine krigsbudsjetter med 6800 milliarder kroner (600 mrd. dollar) siden han tiltrådte i 2014.
Han og Rutte er skjønt enige om at dette på langt nær er nok, spesielt ikke med Trump som ny president i USA. Norge og Europa må ruste opp seg sjøl og Ukraina mye, mye mer. Og i likhet med Rutte, har Stoltenberg mer enn en gang slått fast at vi alle er tjent med å ofre velferdsbudsjettene til fordel for krigsindustrien. Faren er at han vil gjøre Norge til et utstillingsvindu for NATO og Rutte.
Jubelen over å ha fått en krigsherre i Finansdepartementet kan komme til å stilne når Stoltenberg i revidert statsbudsjett legger fram nye planer for tilleggsopprustning med minst ni nuller bak. Trump forlanger fem prosent av BNP. Forsvarsministeren vil få det han ber om fra onkel Jens. Det skulle ikke forundre om finansminister Stoltenberg i et valgår skroter den såkalte handlingsregelen og forsyner seg grovt av Oljefondet for å dekke over skadeskutte velferdsordninger.
Korsfareren har vendt hjem. Folk flest får et nytt kors å bære.