Norge er i sjokk etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya fredag den 22. juli. Foreløpig veit vi ikke sikkert hvilke krefter som står bak, heller ikke om det hele er iscenesatt av en forrykt enkeltperson eller et organisert nettverk.
Det vi veit sikkert, er at det – uansett hva motivet måtte være – er snakk om en feig og reaksjonær handling av fascistisk tilsnitt.
Når dette skrives er 17 personer bekreftet drept, ti av disse på Utøya. Dødstallene kommer høyst sannsynlig til å stige.
En nordmann, utkledd i polituniform, er pågrepet etter at han skal ha skutt målretta mot unge deltakere på sommerleiren til AUF på Utøya og altså ha tatt livet av minst ti ungdommer og såret 38.
Bomben som ble utløst i regjeringsbygget og dermed det sentrale maktorganet til den norske stat, bærer bud om et klart politisk motiv. Fremdeles er det uvisst hva slags motiv som ligger til grunn. Det «opplagte» svaret om at det er fanatiske jihadister inspirert av Al Qaida, eventuelt et libysk motangrep mot en av de mest aktive statene i å terrorisere og myrde landets befolkning og dets politiske ledere, er langt ifra opplagt. Særlig ettersom den pågrepne gjerningsmannen skal være «etnisk norsk nordmann». Natt til lørdag melder politiet at vedkommende er knyttet til «et høyreekstremt miljø», dvs. nazimiljøet.
Det finnes nemlig andre krefter med skrullete politiske motiver på ytterste høyre fløy. I 2009 ble mindre enn 1 - én - prosent av snaut tre hundre terrorhandlinger i Europa begått av islamistiske miljøer, ifølge Europol. Det var en høyreekstrem Gulfkrigsveteran som stod bak Oklahoma-bomben i USA i 1995. Den dag i dag er det mange som tror at det var fascistiske krefter med tette bånd til svensk politi som tok livet av den sosialdemokratiske statsministeren Olof Palme i 1986. Mordet er stadig uoppklart.
Inntil videre må alle muligheter holdes åpne.
Når det gjelder drapene på Utøya kan det knapt være snakk om et «politisk motiv». Her dreier det seg om en rein massakre av uskyldige på AUF sin sommerleir i Tyrifjorden, ungdommer helt nede i 12-årsalderen. Pistolmannen har opptrådt som en kriminell massemorder, verken mer eller mindre. Det finnes ingen formildende omstendigheter.
I denne situasjonen uttrykker vi medfølelse med AUF og de mange sårede leirdeltakerne, og også med de som har mistet sine nærmeste.
Vi stoler på at AUF, når det verste sjokket er overvunnet, vil vise politisk modenhet og stå imot press innen- og utenfra organisasjonen om å stille krav om økt overvåking og nye, utvida fullmakter til politi og sikkerhetsorganer som «svar» på terrortrusselen. AUF er fra før av Norges mest innflytelsesrike ungdomsorganisasjon. Nå har AUF høyst ufrivillig havnet i en stilling der organisasjonens holdning er enda viktigere for å verne om demokratiske rettigheter. Skulle det vise seg at det er fascister som står bak, forventer vi at AUF støtter kravet om å forby alle nazistiske og fascistiske organisasjoner, slik Norge gjennom FN-konvensjoner er forpliktet til.