Bilindustrien møter konkurransen fra Kina med nedlegginger, masseoppsigelser og nye storfusjoner.
Motoren i tysk økonomi, bilindustrien, er i full krise. Hovedårsaken er at VW, Mercedes-Benz osv. henger langt etter Kina i utvikling av elektriske biler. Dessuten er europeiske biler mindre etterspurt på det svære kinesiske markedet. EU legger stein til byrden gjennom stadig strengere utslippskrav.
Jobbene forsvinner
Volkswagen planlegger å stenge ned fabrikker i Tyskland og si opp titusener av arbeidere. Noe lignenede har aldri skjedd i det tyske «Wirtschaftwunder» i etterkrigstida. Også Ford sier opp 4000 arbeidere i Belgia, Tyskland og Storbritannia innen 2027, mens Vauxhall stenger anlegget i Luton, Storbritannia, med 1100 ansatte. Vauxhall inngår i Stellantis-konsernet sammen med Fiat, Peugeot og Citroën. Mercedes-Benz sliter med lignende problemer som VW. Profitten stupte med 64 prosent i tredje kvartal i fjor. 20.000 arbeidsplasser i konsernet står i fare. En studie fra bilprodusentenes organisasjon VDA forutser at 140 000 jobber i bilindustrien forsvinner innen 2035, bare i Tyskland.
Arbeiderne kjemper for jobbene sine. En rekke streiker og protestaksjoner foregår i flere europeiske land, særlig i Tyskland. Bilindustrien truer med å flytte flere fabrikker ut av landet hvis ikke fagforeningene godtar lønnsnedslag som del av innsparingsprogrammene.
Monopolisering
Situasjonen i Japan har mange likhetstrekk med den i Tyskland. Nissan-konsernet er i store problemer og planlegger en fusjon med bilprodusentene Honda og Mitsubishi. Da nærmer de seg i størrelse storebror Toyota, verdens største bilprodusent – enn så lenge. Toyota merker også fallende salg, og har i likhet med VW fått sin egen «dieselgate» etter manipulering av utslippsdata fra et titalls modeller. Juniormerket Daihatsu Motors måtte i fjor høst stoppe all eksport etter avsløringer om at sikkerhetstestene var rigga.
Prosessen med monopolisering i bilbransjen skyter fart og vil trolig bare tilta. Blant de mange framstormende kinesiske bilprodusentene er det nå BYD som innehar ledertrøya og puster Elon Musk og Tesla i nakken på eksportmarkedene.
Møter seg sjøl i døra
Paradokset for både Tesla og de europeiske og japanske produsentene er at de har investert i stadig større produksjonsanlegg i nettopp Kina, i et forsøk på å overvinne kineserne på deres hjemmebane. Den strategien ser ut til å fungere dårlig – især når EU-kommisjonen og Donald Trump svarer på konkurransen med straffetoll, «karbontoll» og advarsler om at den kinesiske teknologien utgjør en sikkerhetstrussel for Vesten.
Elbilsalget sank med 5,9 prosent i EU 2024, og utgjorde bare 13,6 prosent av totalen – ned fra 14,6 året før, ifølge bransjeorganisasjonen ACEA.
Bilprodusentene møter nå seg sjøl i døra i kampen om markedsandeler og billigere arbeidskraft. VW og Audi har operert i Kina i 40 år. I 2021 var Kina det største markedet for konsernet. Japanske Toyota, Nissan, Honda og Mazda er etablert i Kina med en rekke joint venture-selskaper. Også Tesla har en gigafabrikk i Shanghai.