Vi setter stor pris på at den nye regjering har reversert de verste endringene fra Høybråten, på formålsparagraf, arbeidstid, midlertidig ansettelse og oppsigelsesvern. Men dette må ikke hindre en rask gjennomføring av de avgjørende forbedringer i loven som er lovt:
Sosial dumping:
Innsynsrett for verneombud og tillitsvalgte i arbeidskontrakter, timelister og lønningslister også for underentreprenører og ved innleie.
1. Innleie skal kun skje etter avtale med tillitsvalgte
2. Sterkere sanksjonsmuligheter for Arbeidstilsynet ved brudd på lov om allmenngjøring og overgangsregler, inklusive muligheten til å ta fra firma retten til å drive virksomhet.
3. Solidaransvar, at hovedbedriften er ansvarlig for brudd på reglene hos underentreprenører og innleiefirma.
4. Regionale verneombud også i servicesektoren
5. Likestilling skift-turnus.
Vi har et klart løfte om at alle forverringer i Arbeidsmiljøloven skal reverseres. Vi ber om at følgende endringer i ny lov blir reversert:
§ 1.7 Utstasjonerte arbeidstakere. Vi ber om at det blir gjeninntatt i loven hvilke lover som gjelder for disse. Vi mener en forskrift er for enkel å endre og det er viktig at verneombud og tillitsvalgte kan drive sitt arbeid uten å slå opp i mange forskrifter.
§ 8.3 pkt. 2 og 3 oppheves, pkt 1 endres. Det kan ikke aksepteres at Arbeidsgiver kan unngå sin informasjonsplikt ved å si at det kan være til betydelig skade for virksomheten.
Kapittel 10. arbeidstid.
Nattarbeid, helge og søndagsarbeid. Kravene til når nattarbeid og helge og søndagsarbeid er tillatt må gjeninnføres. Det kan ikke godtas at det er tilstrekkelig grunn for å innføre nattarbeid at arbeidets art gjør det nødvendig og det er heller ikke tilstrekkelig med særlig og tidsavgrenset behov for avtale med tillitsvalgte.
Gjennomsnittsberegning av arbeidstid og overtid. De gamle begrensinger for når avtale om gjennomsnittsberegning med de tillitsvalgte kan skje (sesong, arbeidets art, innarbeiding eller utilfredsstillende fritid) må gjeninnføres. De gamle begrensinger for avtale om utvidet overtid (uforutsette hendinger eller forfall, uventet arbeidspress, sesong eller fare for skade) må gjeninnføres. Det er et alt for stort press å legge på de tillitsvalgte at de står helt uten lovhjemmel for å si nei, når arbeidsgiver ønsker å tøye loven for å skaffe seg konkurransefordel.
Det må stå i loven at verneombud kan forlate sin arbeidsplass for å utføre vernearbeid etter å ha meldt fra til nærmeste overordnede. At dette står i klartekst er helt nødvendig når forholdene mellom arbeidsgiver og arbeidstaker ikke er på sitt beste.
Vi ber om at lovgiver tar hensyn til at Arbeidsmiljøloven skal være et dagligverktøy for titusener av verneombud, tillitsvalgte og enkeltpersoner landet rundt.
Uttalelse fra Trondheimskonferansen ”Samling for felles kamp for arbeid og faglige rettigheter” i regi av LO i Trondheim 27. – 29. januar 2006. Konferansen samlet 457 tillitsvalgte fra hele landet.
Les mer om Trondheimskonferansen