Stoltenberg sa i valgkampen at han ønsket en aktiv stat, og ikke en passiv stat som bare så på at industri ble nedlagt.
Union Skien
Alle partilederne stilte opp i Skien med vakre løfter til Union-arbeiderne før valget. Torsdag 26.01.2006 kunne TV2 melde at Stoltenberg-regjeringen ikke kommer til å gripe inn for å redde Union. - Vi har snudd hver en stein etter at vi overtok for å finne en måte vi kan bidra til en annen beslutning, sa næringsminister Odd Eriksen.
Hydro Årdal
Dagens Næringsliv kunne julaften 2005 slå fast Jens Stoltenberg hverken ønsker eller kan gripe inn for å hindre statsbedrifter i enkeltbeslutninger som betyr masseoppsigelser.
- Vi kan ikke løfte på røret til statsbedriftene og instruere dem i enkeltsaker, sa Stoltenberg, og la til at styret skal ta hensyn til det som er best for virksomheten.
Kraft Freia
Tidlig i desember 2005 ble det klart at Kraft Freia vil flagge ut deler av produksjonen til Litauen. Statssekretær Frode Berge (Ap) i Næringsdepartementet hadde følgende reaksjon til Kraft Foods beslutning om å halvere Freia-staben: – Det er trist at det ble sånn, og dessverre ikke noe vi kan gjøre med saken så lenge arbeidet med ny ervervslov ikke er ferdig.
Nordic Paper
Arbeiderne på Nordic Paper fikk i februar melding om at styret i konsernet ønsker å nedlegge den tradisjonsrike papirfabrikken på Geithus i Modum.
Nordic Paper-konsernet var fram til januar i år eid av den ikke ukjente fabrikkslakteren Norske Skog og Peterson, men de nye tyske eierne er ikke et hår bedre. Det første de gjør er å starte «strukturelle endringer» som betyr nedleggelse av fabrikken på Geithus. Fabrikken har fulle ordrebøker og tjener penger, men profitten kan bli høyere andre steder. Nordic Paper nekter å selge og 117 arbeidere står i fare for å miste jobben. En klar parallell til Union Bruk i Skien.