10 millioner medlemskroner til Ap, usle hundre tusen til havnearbeiderne. En EØS-motstand nøytralisert av sosialdemokratisk valgkamprus.
Sånn kunne vi ha oppsummert LO-kongressen. Men det ville ikke ytt rettferdighet til innsatsen fra opposisjonen, og heller ikke til en del av vedtaka som tross alt ble fattet.
Det lå i kortene at kongressen ville bli startskuddet for et valgkampjippo. For Ap-koryféene gikk det sånn sett etter planen. Forbundslederne i HK og Fagforbundet gikk fra starten offensivt ut ved å snakke ned og imøtegå EØS-kritiske landsmøtevedtak i sine egne forbund. Høyresosialdemokratiet klarte å lamme opposisjonen i de fleste sakene, med et viktig unntak for vedtaket om boikott av staten Israel. Her gikk LO- og Ap-toppene på et sviende nederlag.
– Hele kongressen har vært et tilbakeskritt i forhold til forrige gang, i forhold til de gode intensjonene som vi vedtok sist, i 2013 og på tidligere kongresser – ikke minst i forhold til EØS. Det ble jo lagt dødt, ikke sant, oppsummerer forbundsstyremedlem i EL og IT-forbundet, Svein Davidsen.
– Det er jo en utfordring sånn jeg opplever det når Jonas Gahr Støre fremstår som mer radikal i arbeidslivsspørsmål enn flere av forbundene. Da er ikke LO-kongressen et politisk verksted som presser partiet, i stedet er det partiet som legger frem noe som aksepteres av LO, sier han til Fri Fagbevegelse.
Tungetale fra Støre
Hans oppsummering har mye for seg. Mange EØS-kritikere holdt gode og skarpe innlegg. Men Jonas Gahr Støre fikk boltre seg og kongressen slukte hans sukkerpille om å lovfeste ILOs kjernekonvensjoner for dermed å «sikre» dem forrang foran EU-retten. Det er en falsk garanti, kjernekonvensjonene omfatter heller ikke ILO 137 som ble satt til side av Høyesterett i og med Holship-dommen.
Ikke før hadde han lansert forslaget, som også har fått støtte fra LOs juridiske kontor, avviste Støre på en pressekonferanse at han som statsminister vil reforhandle bestemmelsene som gir EØS-avtalen forrang over andre lover og avtaler. Det er som å vifte med en paraply, men nekte å slå den opp mot regnskyllet. EØS-lovens § 2 slår fast at «bestemmelser i lov som tjener til å oppfylle Norges forpliktelser etter avtalen, skal i tilfelle konflikt gå foran andre bestemmelser som regulerer samme forhold».
Ellers beholdt kongressen stort sett de samme formuleringene som i 2013 om at «Norske tariffavtaler og norsk arbeidslivslovgivning må gis forrang foran EUs regler». Dette vedtaket er overhodet ikke fulgt opp av den avgåtte LO-ledelsen, som ikke ble stilt til ansvar for tillitsbrudd. I stedet mottar Gerd Kristiansen tre års saftig etterlønn.
Med dette friskt i minne, ble det fremmet et forslag som skulle sette en rød strek for framtida: «Det går ei grense for LOs fortsatte støtte til EØS-avtalen. LO vil arbeide for et forbud mot bemanningsbyrå unntatt for rene vikariat for navngitte personer for å sikre norsk arbeidsliv. Dersom dette ikke lar seg gjøre innenfor EØS-avtalen, er den grensa nådd.» Også det forslaget ble stemt ned.
EØS-spøkelset lar seg ikke mane vekk
Bildet er likevel ikke helsvart. Kongressen vedtok en rekke formuleringer i handlingsprogrammet og i egne uttalelser som på den ene eller den andre måten konfronterer EØS-avtalen.
Det gjelder i særdeleshet vedtaket om å gå mot at Jernbanepakke IV blir implementert i norsk lov, noe som i klarspråk betyr at det må nedlegges veto mot nye jernbanedirektiver. – Uansett hva en mener om EØS vil en komme i konflikt med EØS-avtalen hvis en ønsker å stoppe jernbanereformen, som forbundsleder Rolf J. Ringdal fra Lokmannsforbundet sa det fra talerstolen.
Også skarpe vedtak mot bemanningsbransjen kan i praksis bare bli fulgt opp ved å konfrontere Vikarbyrådirektivet. Kravet om å avvise et felleseuropeisk regelverk for helikoptertrafikken offshore og nei til private kraftkabler betyr at kongressen setter foten ned for EUs overstyring også på disse områdene.
Om den nye LO-ledelsen med Hans Christian Gabrielsen i spissen følger opp, er sjølsagt en annen skål. Men det blir vanskeligere for den å vri seg unna når en EØS-motstander for første gang er valgt inn som del av ledelsen, nemlig Kristin Sæther fra Fagforbundet i Trondheim.
På den andre sida kan svekkelsen av de lokale LO-avdelingene som pampene fikk delvis gjennomslag for, bety at den klassebevisste opposisjonens bastioner i Trondheim og Oslo får mindre armslag ved neste korsvei.
Her kan du lese innstillinger og uttalelser til LO-kongressen
{jcomments on}