Soria Moria II-løftene om at ingen lokalsykehus skal legges ned er lite verdt, i Oslo som i Møre og Romsdal. Fra nyttår er befolkninga i hele Groruddalen henvist til Ahus i Lørenskog, Akershus.
Dette skjer som ledd i planene til Helse Sør-Øst og Oslo Universitetssykehus for å legge ned Aker sykehus som egen enhet. Samtidig prøver de å fjerne en brysom tillitsvalgt ved sykehuset.
Helsebyråkratene har vært så oppsatt på å bli kvitt Aker at de har ignorert sin egen hellige ku: driftskostnadene. Aker er nemlig det eneste sykehuset som går med overskudd, og burde derfor snarere være et forbilde for de andre sykehusene.
Bygningsmassen er i forholdsvis god stand, og kommersielle helseaktører sikler trolig etter å sikre seg et «nedlagt» Aker til privat sykehusdrift.
– La Aker leve
Fagforbundet Aker sykehus, med foreningsleder Are Saastad i spissen, har ført en langvarig kamp sammen med de 160.000 innbyggerne i Oslo nordøst som har sognet til Aker. Saastad har utrettelig frontet Aker sin sak i mediene, til stor irritasjon for helsebyråkrater, byråd og ministre.
Byråkratene hadde ikke regnet med så stor folkelig motstand, og kan ha tatt seg vann over hodet. De har ikke lyktes med å overføre store enheter til Ullevål.
– Det er ikke Aker som bør nedlegges, men Helse Sør-Øst. Are Saastad.
I mellomtida består Aker, om enn med redusert drift. Og med pasienter i kø! Sykehuset må utsette planlagte behandlinger for å ta seg av strømmen av akuttpasienter. Dette er altså et sykehus som ifølge helsebyråkratene er overflødig …
– Klarere kan vel behovet for fortsatt drift ved Aker knapt illustreres?
– Kampen for Aker fortsetter i 2011. Det er en myte at sykehuset er nedlagt, svarer Are. – Selv om sykehusstyret har vedtatt nedleggelse, viser dette seg nemlig svært vanskelig i praksis. Aker trengs, og det fungerer. Likevel tviler jeg ikke på at ledelsen i Oslo universitetssykehus og i Helse Sør-Øst til slutt klarer å ødelegge Aker, om de ikke stanses. Legg merke til at de nå er så svekket at de går til ufine angrep på motstanderne, mest direkte på oss i Fagforbundet.
Men den unike alliansen mellom befolkningen og de ansatte vi har fått i denne saken vil slå også dette tilbake, det føler jeg meg overbevist om. Det er ikke Aker som bør nedlegges, men Helse Sør-Øst, sier Saastad til Revolusjon.
Angriper fagforeninga
Nå er det tydelig at Are Saastad skal tas, for å sikre «ro» rundt nedleggingsprosjektet. En brysom tillitsvalgt blir sendt samme vei som pasientene, til Ahus. Ledelsen i Oslo universitetssykehus (OUS) hevder med syltynn argumentasjon at han hører til på en avdeling som overføres. Saastad og Fagforbundet Aker mener dette er feil, og at ledelsen ønsker å bli kvitt en brysom topptillitsvalgt.
Det har vakt forargelse i faglige miljøer at leder av Fagforbundet i Oslo, Mari Sanden (Ap), til tross for dette ikke vil støtte kravet om at Saastad skal få bli på Aker og viser til at man «må følge reglene for virksomhetsoverdragelse».
– Hadde du ikke ventet bedre støtte fra lederen av Fagforbundet i Oslo?
– Dette ønsker jeg ikke å kommentere, svarer Are på spørsmålet fra Revolusjon.
Fagforeninga har på egen hånd bestemt seg for å gå til rettslige mottiltak. 24. og 25. januar behandles en begjæring om midlertidig forføyning for Oslo byfogdembete. Her vil det bli avgjort om Saastad kan få stå i stillingen i Oslo Universitetssykehus til saken kommer til ordinær behandling i Oslo tingrett.
Innsamling runder hundre tusen
En rettsprosess koster penger. Mange penger. Men støtten har strømmet på. Enkeltpersoner og noen fagforeninger har i løpet av få uker samlet inn et imponerende beløp for å beholde Saastad som ansatt i Oslo universitetssykehus, og som fagforeningsleder i Fagforbundet Aker. Summen som er samlet inn nærmer seg 100.000 kroner. Men mer trengs.
– Vi er helt avhengige av solidariteten i fagbevegelsen.
– Hva kan enkeltpersoner og fagforeninger gjøre konkret for å støtte deg og kampen videre?
– Støtten så langt er imponerende, på tross av at vi foreløpig ikke har gått så bredt ut, sier Are. Han forteller at de har mottatt bevilgninger fra LO i Trondheim, Fagforbundet Søndre Nordstrand og fra Heismontørenes Fagforening i tillegg til en lang rekke enkeltpersoner.
– Vi er helt avhengige av solidariteten i fagbevegelsen, og oppfordrer derfor klubber og fagforeninger til å bevilge støtte til saken på de kommende årsmøtene. Vi kan ikke la makta rå, bare fordi de har mer penger enn oss.
Revolusjon bringer med dette oppfordringa fra Are videre.