Titusener fylte gatene over hele i Spania den 2. juni. Spanjolene krever folkeavstemning om fortsatt monarki eller gjenreising av den spanske republikken som Franco druknet i blod.
Demonstrasjonene kom som respons på kong Juan Carlos sin kunngjøring om at han vil abdisere og overlate tronen til prins Felipe.
Det spanske kongehuset har de siste par åra vært involvert i en lang rekke politiske og økonomiske skandaler, og kongen er mer upopulær enn noensinne. Abdikasjonen er et forsøk på å videreføre monarkiet som ble pådytta spanjolene, katalanerne og baskerne etter Francos død, da folket fikk «valget» mellom fortsatt fasciststyre eller kontitusjonelt monarki.
Francos utvalgte kongsemne
General Franco utpekte Juan Carlos som neste statsoverhode allerede i 1969. Kort etter generalissimoens død, i 1978, ble det innført en forfatning som gjorde Spania til konstitusjonelt demokrati. Dette ble legitimert gjennom en folkeavstemning basert på en «reformlov» vedtatt i det fascist-kontrollerte Cortes.
Francos fascistiske Spania oppstod i 1939 gjennom nedkjempelsen av det som fremdeles er Spanias legitime styresett: Den 2. spanske republikken og dens forfatning av 1931.
Den republikanske bevegelsen i Spania krever slutt på monarkiet som i alle år har vært en garantist for at det gamle fascistregimets folk og kirken ikke blir stilt til ansvar for sine ugjerninger. Derfor reises kravet om folkeavstemning med full styrke i disse dager.