Amerika
- Detaljer
- Av: En Marcha, sentralorgan for PCMLE
- Kategori: Amerika
Den politiske krisa i Venezuela er svært tilspissa etter presidentvalget 28. juli. Kommunistpartiet i Ecuador (PCMLE) gir her sin vurdering.
- Detaljer
- Av: En Marcha og Revolusjon
- Kategori: Amerika
Kommunistene i Ecuador oppfordrer til å stemme blankt i annen runde av presidentvalget. Det skjer etter at valgkommisjonen snøt urfolkene og de folkelige venstrekreftenes kandidat Yaku Pérez fra å stille som utfordrer til Correas og Lenin Morenos etterfølger, Arauz. Resultatene i første valgrunde ble manipulert til fordel for den åpent reaksjonære bankieren Lasso.
Nedenfor gjengir vi en lederartikkel fra avisa til PCMLE, En Marcha.
- Detaljer
- Av: Latin-Amerikagruppene i Norge
- Kategori: Amerika
I lengre tid har det vært svært turbulent i den brasilianske kongressen. På gata har frontene vært steile i store demonstrasjoner både for og mot riksrett av president Dilma Rousseff.
Etter kveldens avstemming i Brasil er det nå klart at representantenes hus er for at president Dilma Rousseff blir stilt for riksrett.
– Den sosiale bevegelsen i Brasil kaller dette et kupp fra høyresiden. Dilma Rouseff er ikke anklaget for å ha beriket seg selv gjennom korrupsjon, i motsetning til flere av hennes politiske motstandere. Det er politikere anklaget for korrupsjon som står bak riksrett og nå vil de ta over makten gjennom et «legalt» politisk verktøy som riksrett, sier styreleder i Latin-Amerikagruppene i Norge, Vilde Haugsnes.
Beslutningen ligger nå i hendene på senatet som også må stemme over om de ønsker riksrett eller ikke. For at riksrettsprosessen skal starte trengs det to-tredjedels flertall i senatet. Det vil bli satt ned en kommisjon i senatet som kommer til å jobbe med saken. Senatet vil da ha frem til 11. mai for å ta en beslutning om de vil gå videre med riksrettssaken.
– Om Riksrett blir et faktum vil det være et kraftig slag mot demokratiet i Brasil. Høyresiden har selv flere korrupsjonsanklager mot seg. De har tatt initiativ til å kaste presidenten for det som til sammenligning med deres egne korrupsjonsskandaler bare er bagateller. Latin-Amerikagruppene mener dette er et misbruk av riksrettsprosessen for å kaste en demokratisk valgt president, uttaler Haugsnes.
Om senatet beslutter å starte riksrettssak mot president Rousseff vil hun være nødt til å trappe ned i perioden mens etterforskningen pågår. Prosessen kan vare i opptil 180 dager. I denne perioden vil visepresident Michel Temer ta over rollen som fungerende president. Michel Temer er selv mistenkt for korrupsjon.
Mer bakgrunn:
Måske rigsretssag mod præsidenten: Hvor går Brasilien hen? (da)
- Detaljer
- Av: Redaksjonen
- Kategori: Amerika
Regjeringa i Ecuador liker å framstille seg som progressiv og radikal på den internasjonale arenaen. Virkeligheten er en annen.
President Rafael Correa annullerte i august avtalen som skulle verne nasjonalparken Yasuni mot grensa til Peru mot oljeutvinning og miljøødeleggelser. Dermed har hans regjering også på dette området bøyd av for de internasjonale monopolene og ofret ecuadorianernes, ikke minst urbefolkningens, interesser.
Yasuni er unikt i verdensmålestokk på grunn av områdets biologiske mangfold. Derfor har det vært nasjonal enighet om at området måtte vernes mot gruvedrift og oljeutvinning. Ecuadors tidligere beslutning om å skjerme Yasuni har fått stor internasjonal oppmerksomhet, og med støtte fra FN har en rekke utenlandske stater og donorer lovet å bidra med opp mot tre og en halv milliard dollar for å kompensere for tapet av oljeinntekter.
Når Correa har opphevet fredningen, begrunner han dette med manglende pengebidrag fra donorene. Men ecuadorianerne aksepterer ikke dette knefallet for de multinasjonale selskapene, og har siden slutten av august gått til protestaksjoner i mange deler av landet.
Protester i Quito og andre steder har blitt slått ned på med hard hånd av det erklært «venstreorienterte» regimet. Correa har de siste årene tatt i bruk stadig hardere maktmidler og stempler all sosial protest fra urbefolkningen, fattigbønder og studenter som «terrorisme»(!) Minst et 40-talls aktivister fra blant annet Den demokratiske folkebevegelsen MPD og det revolusjonære ungdomsforbundet (JRE) sitter fengslet uten lov og dom.
- Detaljer
- Av: Mexicos Kommunistiske Parti (ML)
- Kategori: Amerika
De mexicanske kommunistene i PCM-ML oppsummerer hendelsene i Oaxaca, der Fox-regimet har tydd til fascistisk undertrykking for å slå ned folkeprotesten.