25 juni 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

Debatten mellom Jonas Bals og Jan R. Steinholt om fascismens vesen og hvilke krefter som kan og må bekjempe den, har pågått i Klassekampens spalter i høst. Dette er Steinholt sitt siste innlegg i debatten.

I det som framstår som et prosjekt for å diskreditere kommunistene, anklager Jonas Bals det sovjetiske kommunistpartiet og NKVD for «destruktiv opptreden» under den spanske borgerkrigen, hva nå enn det skal bety (Klassekampen 31. oktober). Bals kan ikke være uvitende om at Sovjetunionen var den spanske republikkens viktigste internasjonale støttespiller. Alle de borgerlig-liberale demokratiene, Frankrike delvis unntatt, svikta republikken.

Også Nygaardsvold-regjeringa kriminaliserte Spania-frivillige fra NKP og DNA. Etter påtrykk fra Rederiforbundet oppretta Norge diplomatiske forbindelser med Franco-falangistene samtidig med at de skjebnesvangre kampene raste ved Ebro.

I dag svikter de alle det palestinske folket som opplever et nytt Nakba. Statsterrorismen fra den sionistiske okkupantmakta overskygger det meste verden har sett siden 1945. Likevel er det tabu for liberalerne å omtale det rasistiske Israel ved sitt rette navn, mens fascismebegrepet sitter løst i omtale av Russland. Også hos Bals.

Om ikke annet, så har ordskiftet med Jonas Bals bekrefta at historieskriving ikke er en objektiv vitenskap løsrevet fra klasseperspektiv. Benytter man det liberale borgerskapets briller, blir klassefokuset og lærdommene av kampen mot fascismen deretter.

 

  Oversikt over debattinnleggene fra Bals og Steinholt. Utgangspunkt for debatten er Bals' kronikk 23. september (nederst i oversikten).

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre