19 juli 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

Burkina Faso: Bildet er fra en protest i 2018 til markering av 30-årsdagen for mordet på den tidligere presidenten Thomas Sankara. Kreditering: Balai Citoyen.Burkina Faso: Bildet er fra en protest i 2018 til markering av 30-årsdagen for mordet på den tidligere presidenten Thomas Sankara. Kreditering: Balai Citoyen.

Et nytt statskupp har skjedd i Burkina Faso, det andre i løpet av de siste ni månedene.

30. september 2022 styrtet militære styrker oberstløytnant Paul Henri Sandaogo Damiba, som tok makten 24. januar 2022 gjennom en lignende handling. Damiba, en marionett for fransk imperialisme, installerte ei regjering preget av korrupsjon og hadde som en skjult agenda gjenopprettelsen til makta til den tidligere diktatoren Blaise Compaoré.

Den 29. og 30. september og 1. oktober har det i flere byer, og spesielt i hovedstaden Ouagadougou, vært folkelige massemønstringer for å uttrykke protest mot Damibas regjering og imperialismens dominans, og som et uttrykk for søken etter virkelig forandring til fordel for arbeiderne og folket.

Statskuppet finner sted midt i en alvorlig politisk og sikkerhetsmessig krise

Dette nye statskuppet finner sted midt i en alvorlig politisk og sikkerhetsmessig krise for befolkningen, på grunn av den reaksjonære borgerkrigen drevet fram av imperialistmaktene – framfor alt den franske imperialismen – og tilstedeværelsen av væpnede terroristgrupper i deres tjeneste siden 2015; ISIS og Al-Qaida.

Damibas avgang er ikke noe annet enn et plassbytte på palassnivå, og det er grunnen til at vårt søsterparti, Øvre Voltas revolusjonære kommunistparti, «oppfordrer opprørsfolket og den patriotiske og revolusjonære ungdommen til å være vaktsomme og ikke ha illusjoner om de nye kuppmakerne som har utspring i den samme Patriotiske bevegelsen for beskyttelse og gjenreisning (MPSR) som brakte Damiba til makten».

Den internasjonale konferansen av marxist-leninistiske partier og organisasjoner, IKMLPO, uttrykker sin solidaritet med arbeiderne, ungdommen og folket i Burkina Faso som kjemper for å kaste ut den franske imperialismens tropper og terroristgjengene ISIS og Al-Qaida fra sitt territorium, og for å få slutt på de lokale utbytterklassenes styre. Bare ved å gjøre ende på det imperialistiske styret, utbyttingen fra det reaksjonære borgerskapet og restene av de føydale kreftene vil arbeiderne og folket i Burkina Faso kunne vinne sin sosiale og nasjonale frigjøring.

Lenge leve kampen til arbeiderne, ungdommen og folket i Burkina Faso.

Samordningskomiteen i Den internasjonale konferansen av marxist-leninistiske partier og organisasjoner, oktober 2022.

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre