Det blir videre meldt at Saudi-offensiven er støttet av Egypt, Marokko, Jordan, Sudan, Kuwait, De forente arabiske emirater, Qatar, Bahrain og Pakistan. USA skal ikke være direkte involvert i offensiven, men bistår med etterretning og logistikkstøtte.
Jemen er det fattigste landet i regionen, med en befolkning på 25 millioner. Houthi-opprørerne inntok hovedstaden Sanaa i januar 2015 og insatte et «presidentråd» med fem medlemmer.
Reaksjonære og imperialistiske krefter som opererer i regionen har alltid spilt en rolle i konfliktene i Jemen, som ligger viktig strategisk til når olje fra den persiske gulfen skal gjennom Rødehavet. Likevel har intervensjoner fra regionale reaksjonære og imperialistene aldri vært så direkte som dette.
De som har fulgt utviklinga i regionen var klar over at Saudi-Arabia og USA ikke ville vende et blindt øye til et Jemen under Houthi-styre. Især Saudi-Arabia ville se på en Houthi-regjering i Jemen som en sjiamuslimsk «kniv i ryggen».
De jemenittiske sjiaene utgjør sørspissen av den «sjiamuslimske halvmåne» i Midtøsten, og er forbundet med et sjiamuslimsk befolkningsflertall ved oljefeltene i Saudi-Arabia og Gulf-landene. Da Houthi-opprøret i Jemen startet, dreide diskusjonen seg rundt «Vil Saudi Arabia eller Iran vinne i Jemen?» mer enn den handlet om «Hvem skal styre i Jemen?». Houthienes makterobring i Jemen ble over hele verden sett på som «den iranske seier i Jemen».
«USA er alliert med Iran i nord, og er samtidig alliert med Saudi-Arabia mot Iran i sør.»
Uten tvil skapte sjiaenes seier panikk i palassene til monarker og konger i Saudi og andre Gulf-stater fordi den betydelige sjiamuslimske befolkningen i disse landa også er den mest undertrykte og fattigste.
Etter at Mosul falt i hendene på IS, har den iranske «revolusjonsgarden» og iranske tjenestemenn (herunder generaler) kjempet som en del av den irakiske motoffensiven. Dette betyr mer enn «trosfellesskap»: Irak og Iran er blitt allierte. Det betyr også at i den grad trusselen fra IS blir overvunnet, vil Irak bli et land under kontroll av Iran. USA og andre vestlige makter er klar over dette.
Derfor er ikke Jemen bare Jemen, og Houthi er ikke bare Houthi! Hvis det var tilfellet ville dette ha vært et problem begrensa til Jemen eller høyst Saudi-Arabia. Men det er ikke tilfelle. Tvert imot. Konflikten i Jemen – sett ut fra perspektivet til hele regionen – har blitt et hett område i «sjia-sunni»-konflikten. Derfor er alle de ti landa som utgjør «angrepskoalisjonen» på Jemen styrt av sunni-regimer. (*)
Som man kunne forvente, har det tyrkiske utenriksdepartementet støttet operasjonen. Kunngjøringa om «støtte til Saudi-Arabias militære intervensjon i Jemen» hevdet at «den militære operasjonen vil bidra til en legitim myndighet i Jemen».
Det finnes mange slags sagn og legender. Hva slags innflytelse skulle Tyrkia ha over Jemen? Spesielt når man tenker på at konflikten i Jemen ikke lett vil la seg kontrollere!
USA er alliert med Irak og Iran i den nordligste tuppen av «sjia-halvmånen» i Midtøsten, og er samtidig alliert med Saudi-Arabia mot Iran i den sørligste spissen av «sjia-halvmånen»!
Denne motsetninga er ikke hva den ser ut som. Ikke desto mindre er den et eksempel på hvor bedragerske motsetningene i Midtøsten har blitt.
(*) Egypt og Tyrkia er på kant med hverandre når det gjelder Det muslimske brorskap, men dette er en uenighet innenfor sunni-islam. De står sammen mot sjiamuslimer.
İhsan Çaralan (medlem av arbeidsutvalget i EMEP, Tyrkias arbeiderparti)
Oversatt av Revolusjon fra avisa Evrensel, 27. mars 2015.