Det Norske Oljeselskap (DNO) starter kommersiell oljeutvinning i det okkuperte Irak i juni, som første internasjonale oljefirma. DNO startet prøveboring i de kurdiske områdene allerede i 2005.
– Å etablere oss i Irak var en meget klok beslutning, skryter visepresident Magne Normann i DNO til avisa Financial Times.
– Av sikkerhetsmessige grunner ville det vært svært vanskelig for oss å jobbe i andre deler av Irak, men i Kurdistan er det annerledes, sier Normann.
I motsetning til Statoil, som venter på at amerikanernes «parlament» i Bagdad skal vedta en ny oljelov som legger landets ressurser i hendene på utenlandske operatører gjennom såkalte PSA-avtaler, ser DNO ingen grunn til å vente.
Ny oljelov
Vasallregjeringa til al-Maliki innstilte i februar på en ny oljelov for produksjonsdeling (PSA), ført i pennen av de amerikanske monopolene. Men den er ikke formelt banket igjennom. Maliki-regimet er også kritiske til at den kurdiske regionalregjeringa har inngått separate avtaler med DNO, helt uavhengig av marionettene i Bagdad.
Den kurdiske regjeringa skal etter planen få 85 prosent av inntektene fra oljeproduksjonen, mens DNO beholder 15 prosent, skriver Financial Times ifølge NTB.
Statoil på hugget
Det går samtidig hissige rykter om at DNO er et ettertraktet oppkjøpsobjekt for større oljeselskaper, og at Statoil står fremst i køen av interessenter. Ryktene er hittil blitt avvist av Statoil, som stadig henviser til at de ikke vil engasjere seg i Irak før en ny oljelov er på plass. Som «ansvarlig statsselskap» foretrekker nok Statoil at den åpne utplyndringa av det okkuperte Iraks ressurser får et skinn av legitimitet. Det er naturligvis også en vesentlig grunn til at den norske regjeringa er ivrig støttespiller til «den politiske prosessen» i Bagdad.
* Les mer på sidene til Oljeindustriens landsforening
Denne artikkelen er også publisert på frittirak.no