Ursula von der Leyen lader sin nye EU-kommisjon med to haukete baltiske politikere. De får ansvar for forsvars- og utenrikspolitikken.
Von der Leyen går på en ny femårsperiode som president for EU-kommisjonen og har utpekt sine kommissærer med porteføljer. Kommisjonen er unionens mektigste organ og fungerer som en slags regjering med «ministre» fra hver medlemsstat.
Med mindre EU-parlamentet vender tommelen ned for en eller flere av de 27 kommissærene, er kabalen klar fra von der Leyen sin side.
Litauisk «forsvarsminister»
EU får for første gang sin egen «forsvarsminister». Det er et kraftig signal om at EU ikke har skrinlagt ambisjonene om å bygge ut sin militærunion og en egen EU-hær, slik Lisboatraktaten foreskriver. Inntil videre er dette et område som krever enstemmighet blant medlemsstatene. Men kimen er allerede på plass i form av det permanente strukturerte forsvarssamarbeidet (PESCO), forsvarsbyrået EDA og det europeiske forsvarsfondet EDF.
Med hauken Andrius Kubilius fra Litauen som ny kommissær for forsvar og romfart, er krigskursen gitt for det europeiske «fredsprosjektet». Europa må forberede seg på krig med Russland i løpet av 6-8 år, ifølge Kubilius. Han ønsker seg allerede 6000 milliarder kroner (500 mrd. euro) til den europeiske krigsindustrien.
Av oppdragsbrevet (instruksen) som von der Leyen gir til hver av kommissærene, framgår det at Kubilius som «krigsminister» skal jobbe tett sammen med utenrikssjefen Kallas (se nedenfor) for å virkeliggjøre en Europeisk forsvarsunion. Han skal i løpet av hundre dager legge fram ei hvitbok og gjøre store anstrengelser for å realisere flere penger til militærindustrien og styrke samarbeidet med NATO.
Estlender overtar utenrikspolitikken
Kubilius får følge av en annen krigslysten baltisk politiker, Kaja Kallas. Estlands tidligere statsminister overtar som visepresident og «utenriksminister», eller Unionens høye representant for utenriks- og sikkerhetspolitikk, som er den pompøse tittelen. I vinter gikk Kallas langt i å slutte seg til president Macrons signaler om at bakkestyrker kan settes inn i Ukraina. Hun sa da at «alle muligheter ligger på bordet» når det gjelder å hjelpe Ukraina med å beseire Russland. Kallas siklet etter den ledige stolen til Jens Stoltenberg som generalsekretær i NATO, men tapte for Mark Rutte. Hun blir nå overordna og samarbeidspartner for Kubilius.
Tradisjonen i EU har vært at de viktigste kommissærpostene har gått til de største landa. Småstater blir vanligvis avspist med ansvar for idrett, likestilling, dyrevelferd og lignende. Men de baltiske landa blir åpenbart sett på som frontlinjestater.
Flere av postene i Kommisjonen har overlappende roller, noe flere analytikere mener vil gi Ursula von der Leyen ytterligere makt som president.
- Se oversikt over alle de nye kommissærene fra Politico