tirsdag 19 januar 2021

janrsteinholt 90pxJan R. Steinholt.Fredrik Mellem opprettholder (VG 2.11.) sin originale påstand om at Oktoberrevolusjonen forlenget Første verdenskrig. Om han ikke liker at de russiske arbeiderne gjorde revolusjon, så burde han ta inn over seg at de tyske arbeiderne og soldatene gjorde det samme. Det endte med at keiseren måtte gå av. På tvers av landegrensene sørget arbeidernes internasjonale solidaritet for at krigen tok slutt.

Dette var en krig hvor lederne i det europeiske sosialdemokratiet hadde brakt seg sjøl i vanry i arbeidernes øyne, fordi de støttet krigføringa til sine egne borgerskap. Norge var nøytralt, og Arbeiderpartiet hadde en sterk venstreretning. Dermed var partiet i en annen situasjon enn partiene på kontinentet, med stor tillit i arbeiderklassen.

Visst er det absurd at Arbeiderpartiet og partiets reformpolitikk står i gjeld til oktoberrevolusjonen og de revolusjonære stormvindene. Ikke desto mindre er det sant. Arbeiderpartiets høyrefløy manøvrerte behendig i det revolusjonære terrenget, først ved å framstille seg som enda mer venstre enn kommunistene (dagens AUF het Venstrekommunistisk Ungdomsfylking fram til 1924). Gjennom kontroll over LO og ved å bruke pisk og gulrot overfor borgerskapet, vant partiet regjeringsmakt i 1935. Hovedavtalen lå til grunn som klassesamarbeidspakt. Dette handla ikke om noen konspirasjon med borgerskapet. Det handla helt enkelt om klasseforræderi.

Jan R. Steinholt
Redaktør, tidsskriftet Revolusjon.

Trykt i VG 10. desember 2017.

Det første svarinnlegget fra Jan R. Steinholt kan du lese her. Mellem og Steinholt møttes 2. november til debatt i Dagsnytt Atten. Se/hør innslaget her.