19 april 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

Flertallet mot norsk EU-medlemskap er solid. Motstanden mot EØS-avtalen er også betydelig, særlig om folk får valget mellom EØS og en handelsavtale.

Kathrine Kleveland er lede ri Nei til EU. Foto: Nei til EUKathrine Kleveland er leder i Nei til EU. Foto: Nei til EU

Styret i Nei til EU konstaterer at folk vil ha mindre, ikke mer EU-makt i Norge. Vi savner en kunnskapsbasert debatt om hvordan Norges selvråderett kan styrkes.

En fersk meningsmåling fra Sentio viser at det norske folkets EU-motstand er solid. 64 prosent vil ikke at Norge skal bli medlem av Den europeiske union. Et klart flertall av de spurte (52 %) mener også̊ at EU allerede har for stor makt i Norge.

Denne makta blir i det vesentlige utøvd gjennom EØS-avtalen. Derfor er det et paradoks når 61,9 prosent likevel sier at de heller vil beholde EØS-avtalen enn å si den opp. Når folk får valget mellom EØS og en handelsavtale, blir tallene plutselig annerledes. Da vil 33 prosent ha en handelsavtale, mens 37 prosent vil ha EØS-avtalen.

Det mest oppsiktsvekkende er hva folk svarer når de får spørsmålet: Tror du det vil bli innført toll på norske industrivarer til EU hvis EØS-avtalen sies opp? Hele 59 prosent ja, 13 prosent nei og de resterende 28 prosentene vet ikke.

Svarfordelinga tyder på at myndigheter, media og utdanningsinstitusjoner har sviktet når det gjelder å gi befolkningen nødvendig informasjon og allmennkunnskap. EØS-avtalens artikkel 120 slår fast at den eksisterende frihandelsavtalen trer i kraft hvis Norge går ut av EØS. Denne frihandelsavtalen gir full toveis tollfrihet for industrivarer mellom Norge og EU. Hvordan kan da seks av ti nordmenn være overbeviste om det motsatte?

– Sentrale aktører i næringsliv, medier og politikk har skapt inntrykk av at norsk eksport vil møte tollmurer og knekke sammen uten EØS-avtalen.

Tallenes tale tilsier at myndigheter og sentrale aktører i næringsliv, medier og politikk har skapt inntrykk av at norsk eksport vil møte tollmurer og knekke sammen uten EØS-avtalen.

Det er et alvorlig faresignal for vårt demokrati når landets mest meningsdannende informasjonskilder formidler et budskap om at Norge ikke har andre valgmuligheter enn EU-medlemskap eller en videreføring av EØS-avtalen. Påstanden er ikke bare usann, den er blitt en myte. Mindre makt til EU, er folkets klare tale. Det er et standpunkt som er uforenlig med EØS-avtalen, for ikke å snakke om norsk medlemskap i Den europeiske union.

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre