mandag 25 mai 2020

skytterStortingspolitikeren Torgeir Knag Fylkesnes (SV) vil ikke bare at Norge skal leve opp til NATO-kravet om opprustning, Fylkesnes vil at SV byr enda høyere!

Stortingsrepresentanten fra Troms har funnet ut at den norske sikkerhetspolitikken må bli mer selvstendig etter presidentskiftet i USA. Pent fortolket betyr vel det at norsk NATO-politikk har vært sånn passe selvstendig i Obama-perioden. I og for seg en interessant iakttakelse, ettersom ingen andre har observert dette fenomenet.

Den lett parodiske bakgrunnen er at Fylkesnes er så redd for den uforutsigbare Trump at han nå går inn for nøyaktig det samme som Trump krever av sine NATO-allierte: Økt opprustning på egne skattebetaleres regning. 

Gjennom massiv og allsidig norsk opprustning vil SV-politikeren at Norge skal gjøre seg mer uavhengig av USA i en uforutsigbar tid. Utover den allerede vedtatte langtids­planen for Forsvaret mener Fylkesnes at «hele bredden i Forsvaret må utbygges». Det betyr «flere bataljoner» til Hæren, «å styrke Luftforsvaret» og «flere fartøyer til havs».

– Det kan godt være at vi må over to prosent av bruttonasjonalprodukt til Forsvaret, sier han til Klassekampen 13. februar. Og begrunnelsen for denne «nasjonale» sikkerhetspolitikken er at Trump sine utspill har sådd tvil om NATO og alliansens «sikkerhetsgarantier».

Hvis Knag Fylkesnes får partiet sitt til å gå på limpinnen, er det fare for at Jens Stoltenberg og Donald Trump kreperer av latterkrampe. Dét ville for så vidt være et slags bidrag til freden fra fredspartiet SV.