25 juni 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

Kamerater fra det tyrkiske arbeiderpartiet EMEP og ungdomsforbundet driver et omfattende nødhjelpsarbeid i de jordskjelvramma områdene. Kamerater fra det tyrkiske arbeiderpartiet EMEP og ungdomsforbundet driver et omfattende nødhjelpsarbeid i de jordskjelvramma områdene. Foto: EMEP

Natt til 6. februar rammet et stort jordskjelv ti provinser sørøst i Tyrkia og også i Syria. Mer enn ti tusen bygninger er ødelagt eller skadet, og titusenvis av mennesker ble sperret inne under de sammenraste bygningene. Dødstallene fra ruinene overstiger nå tretti tusen. Dessverre vil dette tallet øke i dagene som kommer.

Enmannsregimet til Erdogan, som bare søker å opprettholde sin makt, har ikke har gjort noen forebyggende tiltak. Nesten halvparten av Tyrkia er en jordskjelvsone, og forskere har advart regjeringen i lang tid om muligheten for et jordskjelv i regionen der katastrofen skjedde i dag. 

Veier som førte til jordskjelvsonen ble stengt på grunn av snø og trafikkbelastning. På den tredje dagen hadde tilstrekkelig med redningsmannskaper og kjøretøy fortsatt ikke nådd regionen. I mange byer og tettsteder og spesielt landsbyer der ingen redningsmannskaper nådde frem, var jordskjelvofrene overlatt til sin skjebne. Noen områder var snørike, andre regnfulle og temperaturen var under null. På jordskjelvets tredje dag er overlevende fortsatt uten ly og varme. De er tørste og uten mat. Telefoner fungerer bare periodisk eller ikke i det hele tatt.

På grunn av tids- og værforholdene blir muligheten for redde mennesker levende ut fra ruinene svakere og svakere.

Regjeringen erklærte unntakstilstand i ti provinser, og benyttet jordskjelvet som en unnskyldning. Erfaring har imidlertid vist at unntakstilstanden retter seg mot Erdogans motstandere, ikke for sikring av folkets behov. Det vil ikke overraske om den blir brukt til å undertrykke stemmene til folk som er sinte på regjeringa for hjelpen de ikke har fått.

Folket i Tyrkia trenger internasjonal solidaritet og hjelp. Regjeringen har sentralisert levering av bistand. Den tillater ikke bistand utenfor egen kontroll og er ikke troverdig på grunn av sitt rykte for korrupsjon. Bistand til folket må derfor skje i form av materiell hjelp og leveres til frivillige organisasjoner. Behovet for varme klær, hygieneartikler, brakker og telt, samt økonomisk hjelp for å møte behovene til jordskjelvofrene, er stort.

Som samordningskomité sender vi våre kondolanser til arbeiderklassen og det arbeidende folket i Tyrkia for deres tap, deres sårede og savnede. Vi ønsker framgang for vårt søsterparti EMEP, hvis provinsbygninger i Malatya og Iskenderun ble ødelagt. Vi overbringer vår omtanke og solidaritet.

Samordningskomiteen i Den internasjonale konferansen av marxist-leninistiske partier og organisasjoner (CIPOML)

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre