19 juli 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

Folk legger ned blomster for å hedre ofrene etter terrorangrepet på Taksim-plassen i Istanbul 13. november. Foto fra Evrensel.Folk legger ned blomster for å hedre ofrene etter terrorangrepet på Taksim-plassen i Istanbul 13. november. Foto fra Evrensel.

Sporene etter terrorangrepet på Taksim-plassen i Istanbul peker mot tyrkisk-støtta jihadistgrupper i Syria, stikk i strid med uttalelsene fra innenriksminister Süleyman Soylu, som legger skylda på kurderne. Det skriver den tyrkiske arbeideravisa Evrensel.

Tyrkiske myndigheter beskylder de kurdiske organisasjonene PKK og YPD for å stå bak angrepet. Dette brukes som påskudd for å iverksette nye militære angrep over grensene til Irak og Syria, noe som lenge har vært forventa etter at NATO og Jens Stoltenberg har gitt Tyrkia frie tøyler mot løfter om å slippe Finland og Sverige inn i krigsalliansen.

Fabrikkerte anklager

PKK pleier å påta seg ansvaret etter angrep på tyrkiske militære anlegg og politistasjoner. Organisasjonens aksjoner rammer sjelden sivile. PYD/YPG har aldri gjennomført noe angrep inne på tyrkisk territorium. Begge organisasjonene avviser enhver befatning med terrorudåden i Istanbul.

De tyrkiske myndighetene er ute av stand til å sannsynliggjøre at operasjonen «har sitt utspring i Kobane» (det kurdisk-kontrollerte området i Nord-Syria). I en lengre artikkel plukker Evrensel fra hverandre den «kurdiske» forklaringsmodellen som blir spredd av regimetro medier i Tyrkia.

Ammar Jarkas, som det hevdes planla angrepet, er en araber fra Aleppo i Syria. Journalisten Abdülkadir Selvi, som er medienes sannhetsvitne for dette scenarioet, hevder at Ammar Jarkas kom til Tyrkia for ett år siden. Men informasjon som er avdekket viser at Jarkas har oppholdt seg i Tyrkia i 8-9 år og at han etablerte et bilutleiefirma i Istanbul i 2020.

Kobling til Al-Qaeda

Tilfeldigvis inneholder facebook-profilen til Ammar bilder av ham ved siden av en stridsvogn og en fane fra Sultan Murad-brigaden.

Sultan Murad-brigaden er en av jihadistgruppene i Syria som får støtte fra regjeringa til Erdoğan. Denne brigaden, en av fraksjonene innen den «Frie Syriske Hær» (FSA/SMO), som president Erdoğan omtaler som Syrias «nasjonale hær», har også tette bånd til al-Qaeda-tilknytta HTS, skriver Evrensel.

Avisa lar det stå åpent om den tyrkiske nasjonale etterretningstjenesten MIT, kjent for å ha tette kontakter med jihadistgruppene i Syria, visste om angrepet på forhånd.

Det er kjent at Erdoğan-regjeringa ønsker en militæroperasjon mot de syriske kurderne før valget neste år. Ved å framprovosere tyrkisk nasjonalsjåvinisme håper regimet å stanse velgerflukten som følge av den økonomiske krisa og hyperinflasjonen i landet. Den indre fiende er kurderne, og den ytre er Hellas. Manuset er komplett når regimet i Ankara påstår at den «egentlige» planen var at attentatkvinnen skulle smugles over grensa til Hellas etter at angrepet var utført.

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre