19 juli 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

Port-au-Prince 12. januar. Foto: Marco Dormino/ FN
Port-au-Prince 12. januar.
cc_by88x31Foto: Marco Dormino/ FN
Smerten og angsten til folket i Haiti lar seg ikke forstå uten at en kjenner noen av de bakenforliggende årsakene, sett fra haïtiernes synspunkt.

Denne artikkelen fra det chilenske ML-partiet PC(AP) hjelper kommunister og revolusjonære til bedre å forstå og forklare lidelsene på Haïti.

Haiti, din redning er ditt heltemodige folk og revolusjonen

Imperialismen, som har trykket Haiti ned i absolutt elendighet, feller krokodilletårer og snakker om den «bibelske forbannelsen» som straffer Haitis folk for den «synd» å ha ledet den første store sosiale revolusjon i Karibia og for å ha opprettet den første frie republikken i Karibia. Disse fattige menneskene, fylt med verdighet, har fra begynnelsen av jordskjelvet kjempet for å overleve og har hjulpet hverandre gjensidig. Slik beskriver den kanadiske forfatteren av haitisk opprinnelse, Dany Laferriere, sitt besøk i Port-au-Prince under jordskjelvet (les hans vitnesbyrd i Le Monde – fransk).

Haiti er ikke offer for noen «forbannelse», men for brutal fransk kolonialisme og amerikansk imperialisme og deres lokale støttespillere. Den franske imperiet tvang Haiti til å betale den ublu sum av $ 21 milliarder (i dagens dollarverdi) fra 1825 til 1947 hvis Haiti skulle unngå en reprise på Napoleons brutale invasjon [i 1802 – overs. anm.]. Den gryende amerikanske imperiet begynte sin aggresjon mot Haiti i 1806 da den amerikanske kongressen etter fransk påtrykk innførte handelsforbud med Haiti. Amerikanske marinesoldater invaderte Haiti i 1914, 1915, 1994 og 2004. De okkuperte landet i 19 år fra 1914 til 1934 og tilranet seg $ 500.000 i gull som var landets eneste pengereserver. Imperialismen har styrt alle presidenter med opprinnelse i det svarte eller mulatt-borgerskapet, morderiske diktatorer eller såkalte «demokrater» som samarbeidet om plyndringa av landet: General Vilbrum Guillaume Sam (1914), Phillipe S. Dartiguenane, (1915-1922), Joseph Bornu, Elie Lescot (1941), Stenin Vincent, far og sønn Duvalier (1956-1986), general Namphy (1986), general Prosper Avril (1988), general Raoul Cédras (1991), Gérard Latortue 2004) … Imperialismen har sjøl massakrert og støttet alle massakrene mot haitierne: Tre tusen patrioter ble massakrert i 1919; 18 tusen haitiere ble massakrert av den dominikanske tyrannen Trujillo i 1935, 40 tusen revolusjonære og motstandere ble likvidert av det brutale Duvalier-diktaturet. Hele landet har vært plyndret tusen og en ganger slik at det aldri har kunnet komme seg ut av elendigheten. USA kontrollerte landets økonomi fram til 1941, Duvalier junior søkte tilflukt i 1986 i Frankrike under Mitterrand med 900 millioner dollar fra den offentlige statskassa i bagasjen, et beløp større enn landets utenlandsgjeld på den tida. Liberaliseringa av landet etter Duvalier førte til at det sank ytterligere ned i fattigdom.

Men Haiti er også hjemland til store revolusjonære: Rosalvo Bobo, lederen av det første anti-imperialistiske opprøret i 1915, Karl Peralte, lederen av den andre oppstanden (1918-1920), Jacques Roumain, den store intellektuelle og grunnlegger av Haitis kommunistiske parti, Antoine G. Petit, professor Gerard Pierre Charles ...

Det er et land med revolusjonære organisasjoner som er aktive i dag: Initiativkomitéen for å bygge kommunistpartiet i Haiti (COIFOPCHA), Haitis nye kommunistparti, Det nasjonale folkepartiet og masseorganisasjoner som arbeiderfronten Batay Ouvriye, bondeorganisasjonen Tet Kole Ti Peyizan Axisyen, ...

Framtida til Haiti avhenger av at det blir gjort slutt på den imperialistiske politiske og militære innblandinga, av at revolusjonen i nabolandet Den dominikanske republikk og i Karibia blir styrket, av at de haitiske revolusjonære organisasjonene hjemme og i diasporaen blir gjenoppbygd og at landet mottar ekte solidaritet fra verdens land.

Obama har sendt folkemorderen Bush og den ikke mindre krigerske Clinton i spissen for 10.000 marinesoldater, med hangarskip og fly som skal «hjelpe» Haiti. Det tydeliggjør allerede de imperialistiske hensiktene: Landet skal holdes nede i elendighet og underkastelse for å legge press på Cuba og for å forhindre revolusjonen i Den dominikanske republikk, Puerto Rico og Jamaica.

Til den spanske originalartikkelen

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre