18 april 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

Den progressive TV-kanalen Hayat TV har fått sendeforbud.Etter kuppforsøket i Tyrkia i sommer, har president Erdogan og hans AK-parti lansert en bølge med undertrykkingstiltak.

Ved siden av militære angrep i de kurdiske regionene, går regjeringa, dens sikkerhetsstyrker og organiserte bander nå løs på mediene og hele den demokratiske og regjeringskritiske opposisjonen.

125 journalister sitter fengslet og flere avisredaksjoner er stengt, blant annet dagsavisa Özgür Gündem.

10 regjeringskritiske TV-kanaler og radiostasjoner er stengt. Bortsett fra noen lokalradioer, er det ingen regjeringskritiske kringkastere tilbake. Blant stasjonene som nå har fått sendeforbud, er  Hayatin Sesi TV. Kanalen er kjent for sine kritiske bidrag og utrettelige rapportering om brudd på menneskerettighetene og andre demokratiske temaer. Bare i løpet av de siste tre måneder har kanalen blitt ilagt store bøter fire ganger. Hayat TV ble fratatt lisensen også i 2008 og 2013, men kraftig internasjonalt press tvang tyrkiske myndigheter til å snu.

Etter fullmakt fra den tyrkiske statsministerens kontor har konsesjonsmyndighetene for privateide TV-stasjoner gjennom dekret godkjent stengningen av regjeringskritiske tv-kanaler.

Dermed er det gjennomført et nytt voldsomt angrep på presse- og ytringsfriheten under påskudd av nødforanstaltninger etter kuppforsøket – eller «Guds gave», som presidenten har omtalt det som. Den tyrkiske regjeringa, under ledelse av Erdogan, forsøker på dette viset å forhindre folkets krav på informasjon og vil lukke kjeften på regjeringskritiske medier og stemmer.

De demokratiske kreftene i Tyrkia trenger mer enn noensinne solidaritet fra progressive, mediefolk og demokrater fra hele verden.

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre