mandag, 11 11 2019

Arbeiderne ved Janovskajafabrikken i Krasny Luch, Ukraina, var i streik fra den 2. til 18. juli i år. De krevde å få utbetalt lønna si for i år og det de har til gode fra 2008. Arbeiderne, hvorav de fleste er kvinner, danna en streikekomite og ei uavhengig fagforening. Fagforeninga klarte blant annet å blokkere jernbanelinja som leder til fabrikken.

Resultatet av streiken var at de fikk utbetalt lønna si for mars og april, og alle streikende som ledelsen hadde gitt sparken blei gjenintatt. Men etterpå tok de lokale myndighetene, i samarbeid med de private eierne av prosessanlegget, hevn og satte i gang en heksejakt. Eierne hadde bestemt seg for å bli kvitt de som organiserte streiken og kvele alle framtidige forsøk fra arbeiderne for å kjempe for sine rettigheter. Det ble tatt ut siktelse mot de ledende streikeaktivistene med krav om at kampen arbeiderne hadde ført var «ulovlig» og at de måtte straffes.

Rettssaka mot aktivistene tok til den 28. juli og ble gjenopptatt den 9. oktober. Streikekomiteens og fagforeningas ledere Anatloij Moskaljov og Anna Antroptsjenko står på tiltalebenken. Utfallet av rettssaken er ikke kjent når dette skrives. Fellesrådet for arbeiderbevegelsen i Ukraina (KSRD) ber om solidaritet og støtte til kravet om at forsøket på å kriminalisere de streikende stoppes.

Protestbrev kan sendes til:

High Court of the Ukraine
ul. P. Orlika 4
Kiev, Ukraine, 01024;
e-mail: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Chief Public Prosecutor of the Ukraine
ul. Riynitskaza 13/15
Kiev, Ukraine, 01001
State Regional Administration of the District Lugansk
Pl. Geroev VOV 3
Lugansk, Ukraine, 91016;
e-mail: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.


Solidaritetshilsener sendes til denne adressen: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Vår kilde er den revolusjonære avisa Arbeideraksjon
http://proletar.org.ua