20 april 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

Standup-komiker Dag Sørås åpnet møtet. Det var absolutt ett av de beste innleggene! Han klarte på morsomt vis å latterliggjøre krigernes argumenter – og vise det absurde i de mange 'begrunnelsene' for hvorfor Norge og  USA er i landet.

– Krigens lydigste deltaker

Erling Borgen var som alltid krass og konsis i sitt innlegg. Han slo fast at Norge er Afghanistankrigens lydigste deltaker. Og at norske politikere og regjeringen har tenkt å bli i landet til siste slutt. Borgen minnet om at Jens Stoltenberg har sagt at uttrekning ikke betyr at man ikke skal være tilstede i Afghanistan. Opplæring av statens militære og politistyrker kan fortsatt være aktuelt etter at Norge til syvende og sist har trukket seg ut. Norske politikere vil ikke engang si at Norge er i krig. Borgen sammenlignet språkbruken med den som Sovjetunionen hadde da de kriget i Afghanistan. Det var den samme retorikken; hensynet til kvinner, til de fattige, infrastruktur osv.

– Okkupanter er aldri velkomne

Ni ganger har Stortinget vedtatt krigsbevilgninger, tilsammen 7,5 milliarder kroner. Etter å ha minnet om at i Afghanistan i dag dør en fjerdedel av barna før de er fem år, at 92% av verdens opium produseres her, at det er to millioner narkomane i Afghanistan, at det korrupte Kharzai-regimet har fraktet 20 milliarder ut av Afghanistan, avsluttet Borgen med å gi uttrykk for skuffelse over særlig SV i forhold til Afghanistan-krigen.

Sykepleier Merete Taksdal ga et godt bilde av dagliglivet i Afghanistan – og minnet om at landet og befolkningen har stor kompetanse på områder som i dag ikke blir tatt i bruk, f.eks. bygging av kanaler. Krigen hindrer det.

Afghanske Zahir, kjent fra kampen for asylrett og asylmarsjen, punkterte myten om at befolkningen i Afghanistan ønsker de utenlandske styrkene velkommen; det finnes ingen historiske eksempler på at okkupantene og de okkuperte har felles sak. Derfor kan heller ikke norske myndigheter bidra i positiv forstand når de er en del av okkupasjonshæren.

Frustrerte SV-ere

Gina Barstad sitter på Stortinget for SV. Hennes innlegg var stort sett oppramsing av hva SV har ment, og en ansvarsfraskrivelse i forhold til å gjøre noe konkret i forhold til norsk krigsdeltakelse.  Hun var den som fikk kjørt seg mest i debatten etterpå. Den ene SV-eren etter den andre gikk opp og fortalte om sitt sinne og sin frustrasjon over at SV svelget krigskamelen for regjeringstaburetter.

Bjørnar Moxnes fra Rødt var den siste i panelet som fikk ordet. Heller ikke han fant grunn til å nevne at den afghanske motstandskampen er rettferdig og legitim. Han hadde hatt en sjanse til å angripe SV for sin unnfallenhet i krigsspørsmålet, men gjorde det ikke. Det er vel ikke så lett, når også Rødt ser på seg selv som en garantist for fortsatt «rød-grønn regjering».

Flere i salen ønsket mer aktivisme i kampen mot Afghanistan-krigen enn det som Fredsinitiativet får til.

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre