18 april 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

Spansk politi arresterte tirsdag ti tidligere medlemmer av det baskiske partiet Batasuna. Under operasjonen stormet politiet lokalene til fagforeningen LAB i Donostia (San Sebastian) og arresterte seks fagforeningsaktivister. Arrestasjonene er siste utfall i den pågående kriminaliseringa av den baskiske venstresida.

Arrestasjonene av ti baskiske uavhengighetsaktivister kommer etter ordre fra antiterror-dommer Baltasar Garzón i spesialdomstolen Audiencia Nacional. De arresterte vil bli siktet for forsøk på å reorganisere en forbudt organisasjon og det er ventet at de vil bli stilt framfor domstolen i løpet av noen dager.

 

Otegi blant de arresterte

Blant de arresterte var Batasuna-talsmann Arnaldo Otegi. Otegi er kjent som talsmann for den baskiske venstreorienterte uavhengighetsbevegelsen. Han er tidligere dømt for blant annet «glorifisering av terrorisme». Sammen med fire andre ble han arrestert da politiet stormet et møte i den baskiske fagforeningen LAB i Donostia. To andre ble arrestert i den nærliggende byen Hernani og ytterligere tre i Iruñea (Pamplona).

Langile Abertzaleen Batzordeak (LAB) organiserer rundt 32.000 arbeidere i Baskerland, hovedsaklig i den spanske delen. Foreningen ble stiftet i 1974, men har etter et kongressvedtak i 2000 utvidet virksomheten og fått større fotfeste også i den franske delen. Foreningen er den største lovlige organisasjonen i den venstreorienterte uavhengighetsbevegelsen.

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre